Lemon curd, på det enkla viset

Mysfrukostar på vardagar är nog bästa sättet som finns att starta skoldagen på, men på lördag, när vi har all tid i värden att äta frukost och mysa på utan att vi ska iväg till jobb eller skola, så tänkte jag och älsklingen lyxa till det lite extra och baka scones. Och visst är det gott med marmelad och ost och vad man nu kan tänkas ha på, men finns det något som slår riktiga brittiska scones med grädde och lemon curd?

Har dock ett svagt minne av att när jag för några år sedan fortfarande gick på gymnasiet, och alla gymnasievännerna fortfarande bodde här i stan, och vi brukade bruncha väldigt frekvent så stod scones på menyn en förmiddag. Och kvällen innan den brunchen osade det tydligen väldigt många svordomar över den jäkla citronkrämen som skulle vattenbadas, vispas i en halv evighet och sedan krånglas en väldig massa med. Så lyckan var total när jag satt och googlade recept och hittade (och modifierade lite, hur skulle jag kunna låta bli?) en väldigt, väldigt enkel variant av det hela. Underbart god blev den också!

Recept:

Ingredienser:

1 Ägg
1 dl Socker
1 Citron
50 g Smör

Tillagning:

Riv citronskalet och pressa ut citronsaften och koka sedan upp både skal och saft i en liten kastrull med smöret och hälften av sockret.

Vispa sedan resten av sockret och ägget poröst och häll över det i kastrullen och låt sjuda en liten stund under omrörning.


Detta blir ett par deciliter färdig kräm, som sedan kan förvaras i kylskåp i 10-12 dagar (har dock inte testat just den delen själv, återkommer med den informationen om 10-12 dagar, om det mot förmodan finns något kvar då), ätas till scones eller användas till bakning.

Julmånaden är här igen

Och likaså är jag.

Om mornarna när jag vaknar brukar min fina pojkvän ha gjort te åt mig, och stå ut med mitt något nyvakna humör på ett helt beundransvärt sätt. Men i morse tänkte jag att jag skulle vända på det hela och försöka vara lite gullig jag istället, för en gångs skull. Så när han stod i duschen hoppade jag upp, drog på mig det pigga och glada "inte nyvaken och vresig alls"-humöret, tände julstjärnorna i lägenheten och lite levande ljus och gjorde oss frukost. Mysigt sätt att börja dagen på helt klart!

Sedan åkte han iväg till jobbet lagom tills julkalendern började på tv och jag och min tekopp förflyttade oss till soffan och gosade ned oss framför första avsnittet av årets julkalender,  Tjuvarnas jul.

Länge sedan jag tittade på julkalendern, men i år ska jag nog banne mig försöka göra detta till en vana. Riktigt trevligt och julstämmnings-mysigt ju!

RSS 2.0